Haris Máté Dominik nyerte meg az országos szakmai versenyt

2024.05.08. 09:09

Egyetemre járna a fűtésszerelés sztárja

Egy hetesi fiatal, Haris Máté Dominik a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Lamping József Technikum és Szakképző Iskola diákja nyerte a Szakma Sztár Fesztivál budapesti döntőjét a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő kategóriában. A végzős tanulót édesapja, Haris Jenő ­víz-, gáz- és központifűtés-szerelőmester, valamint mestertanára Major László készítette fel a versenyre.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Haris Máté Dominik rengeteg fortélyt lesett el édesapjától az elmúlt években. A megszerzett tapasztalatot az április végi budapesti döntőben is kamatoztatni tudta. A megmérettetés nehéznek bizonyult. Az öt döntős fiatal közül hárman végig fej fej mellett haladtak, ezért a zsűrinek nem volt könnyű eldönteni ki valójában a legjobb. 

Fotó: Lang Róbert

A kétnapos versenyen a fiataloknak több feladatot is meg kellett oldaniuk. Kétszer négy órán keresztül dolgoztak, és végezték el a legtökéletesebben a munkát.

 – Gázszerelési feladatot kellett végrehajtani fekete acélcsővel, illetve központifűtés-szerelést rézcsővel, lágy forrasztással

 – emlékezett vissza a döntőre Haris Máté Dominik. – Összesen három radiátort kötöttem be, egy gázórát, kazánt és füstcsövet. A feladatok között csőhajlítás is szerepelt, ez azonban megnehezítette a munkámat. Egy félkerülőt és kettő 90 fokot kellett kihajlítani egyetlen csőből, de toldani nem lehetett – tette hozzá a győztes diák. 
Haris Máté Dominik a válogató után egy hónap alatt készült fel a döntőre. Édesapja mellett, és az iskolai műhelyben is gyakorolt. A tavalyi feladatok alapján nagyjából sejtette, milyen feladatot kell megoldania, de a pontos gyakorlatot csak a helyszínen tudta meg.
– Nagyon sokat jelent nekem ez a verseny, nem sokan mondhatják el magukról, hogy megnyerték – mondta Haris Máté Dominik. – Egyelőre nem akarom befejezni a tanulmányaimat. Jelenleg 11. évfolyamos vagyok, szeretnék érettségizni, majd egyetemre vagy főiskolára menni. Tervem, hogy épületgépész-mérnök legyek – tette hozzá a fiatal. 
Haris Jenő a Szakma Sztár Fesztivál győztesének édesapja is elkísérte fiát a budapesti döntőre. A víz-, gáz- és központifűtés-szerelőmester elmondta, nagyon precízen dolgoztak a fiatalok a versenyen, korábban ritkán fordult elő olyan, hogy ennyire szoros volt a küzdelem. – A húszéves szakmai tapasztalatommal sem tudtam volna megmondani ki lesz majd az aranyérmes – emelte ki Haris Jenő
– Boldog vagyok, hogy a fiam és egyben a tanítványom lett ennek a kategóriának a győztese. 

Haris Máté
Fotó: Lang Róbert

Jövedelmező szakma a gázszerelőké

Haris Máté Dominik miután teljesítette első évét a középiskolában, ágazati vizsgát tett, majd kereshetett egy külső képzőhelyet. Így került édesapja mellé két évre. – Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, de megérte ezzel a szép eredménnyel zárni az oktatási időszakot – mondta Haris Jenő. – Most már Máté önállóan is megállja a helyét, próbálom is dolgoztatni. Ezzel, hogy lezárult a tanulmánya már nem tanulóként, hanem kollégaként dolgozik velem – mondta a büszke édesapa. Haris Jenő kérdésünkre elmondta: jövedelmező szakma a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, azonban kevés fiatal választja, ezért már most szakemberhiány van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában