SIker

2024.05.08. 06:46

Az ENSZ BT elé kerül a fonyódi gimnazista indítványa

Még mindig a fellegekben jár Nagy Boldizsár, miután a fonyódi diák a New York-i Future We Want MUN versenyen a „legjobb delegált” kitüntetést szerezte meg.

Hajdú Marianna

A fonyódi Mátyás Király Gimnázium diákja nemrégiben tért vissza New Yorkból, de hetekkel a verseny után még mindig az események hatása alatt volt. Mint mondja, valóban egy hihetetlen élmény volt részt venni az ENSZ működését szimuláló megmérettetésen. 

– Az első pillanatban még nehezen fogtam fel, hogy megnyertem. A verseny után két héttel még mindig úgy érzem, mintha csak most történt volna – emlékezett vissza Boldizsár. A fonyódi gimnazista a budapesti Milestone Intézetbe jár, ahol egy Model ENSZ klub is működik. 

 Itt nem tanárok, hanem mi diákok dolgozunk együtt a céljaink eléréséért.

– magyarázta a fiatal. Az ifjú diplomatatehetség a klubban sajátította el az ENSZ működésének alapjait, szabályrendszerét, és itt készült fel a versenyre. 
A verseny különlegessége abban rejlett, hogy a valós ENSZ működését kellett a fiataloknak lemodellezni.  

Nagy Boldizsár
Nagy Boldizsár egy ENSZ jelképpel díszített paraván előtt a new yorki  Future We Want MUN versenyen
Forrás: Nagy Boldizsár

Az Egyesült Államok képviselőjeként vettem részt és olyan globális kérdésekkel foglalkoztunk, mint a civilek védelme fegyveres konfliktusokban és a fiatalok szerepe a biztonságban. A verseny során valódi krízishelyzet is adódott, éppen úgy, ahogyan a valóságban is bekövetkezett az izraeli konfliktus kapcsán.

 A váratlan fordulatokra a versenyzőknek gyorsan kellett reagálni, ez pedig igazi kihívást jelentett a számukra. 
Ez a győzelem nemcsak egy nagy akadémiai elismerés, de jelentősége van a valós ENSZ munkájában is. Nagy Boldizsár konferencián elfogadott indítványa ténylegesen bekerül a valódi ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a közeljövőben. 
A fonyódi gimnazista mindenképpen a diplomáciai pályát szeretné választani. Mint mondta: szeretné a versengés kapcsán megszerzett tudását a valódi nemzetközi diplomáciában is kamatoztatni.

 Álmodj nagyot és ne félj a kompromisszumoktól

 – javasolja a fiatal kortársainak is; ezek nélkülözhetetlenek a diplomáciában, és ha megfelelően kezeljük őket, elérhetjük a kívánt eredményeket. 

Boldizsár még nem döntötte el, hogy itthon vagy külföldön folytatja tanulmányait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában